Solar Highways wekt eerste groene stroom op

Solar Highways is klaar. Sinds donderdag 6 december is het innovatieve zonnegeluidscherm aangesloten op het net en wordt de eerste groene stroom opgewekt.

Het laatste paneel van de in totaal 136 geluidwerende zonnepanelen was afgelopen november al ingehangen en gemonteerd en nu zijn ook de werkzaamheden om Solar Highways aan te sluiten op het stroomnet afgerond.
Nu Solar Highways groene stroom opwekt en aangesloten is op het net, wordt gedurende 18 maanden de energieopbrengst van het zonnegeluidscherm nauwkeurig gemeten. De uitkomsten worden gebruikt om een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van mogelijke toekomstige zonnegeluidschermen.

Exploitatie groene stroom
Rijkswaterstaat wil graag dat omwonenden van het scherm meeprofiteren en de opgewekte groene stroom kunnen afnemen. Om dit te realiseren werkt Rijkswaterstaat samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het RVB zal als officieel eigenaar van het zonnegeluidscherm hiervoor een procedure opstarten. Daarbij kunnen in het kader van openbaarheid en transparantie partijen hun belangstelling kenbaar maken. Vooralsnog wordt de opgewekte groene stroom aan het stroomnet geleverd en de opbrengst van de energie wordt verrekend met de energierekening van Rijkswaterstaat.

 

Terug naar overzicht